Aj keď máte pocit, že chladnička je bezpečné miesto, kde všetky potraviny prežijú v dokonalej kvalite a neobmedzene dlho, v skutočnosti existujú potraviny, ktoré by sme do chladničky dávať nemali. Viete, o ktoré potraviny sa jedná?
Samozrejme, ak niektorú z týchto potravín do chladničky uväzníte na krátky čas, svet sa nezrúti. V najhoršom prípade možno dôjde (po čase) k zmene ich chuti alebo štruktúry, prípadne predčasnému kazeniu. Ak sa chcete vyhnúť týmto nepríjemnostiam, pozrite si nasledujúci zoznam.
1. Paradajky
Studený vzduch v chladničke spôsobuje spomalenie dozrievania paradajok a vedie k strate ich chuti. Paradajky, ktoré skladujeme v chladničke sa po čase stanú múčnatými, pretože studený vzduch (vraj) narúša ich vnútornú štruktúru. Pokiaľ od paradajok zakúpených v obchodných reťazcoch očakávate nejakú chuť, mali by ste ich skladovať v sklenenej miske v komore alebo v kuchynskej linke pri izbovej teplote. Otázkou ostáva, či v dnešnej igelitovej dobe paradajky vôbec nejakú chuť majú, bez ohľadu n ato, ako ich skladujete.
2. Čerstvá bazalka
Problémom bazalky je, že absorbuje všetky pachy, aké len v chladničke môžete mať. Bazalku, pokiaľ je čerstvá, radšej umiestnite do pohára s čerstvou vodou a položte na kuchynský stôl. Pokiaľ na to máte v (panelákovej) kuchyni priestor, zasaďte si bylinky do kvetináča.
3. Zemiaky
Škrob, ktorý sa nachádza v zemiakoch sa mení pri nízkych teplotách na cukor a deje sa to oveľa rýchlejšie než si myslíte. Ideálne je zemiaky skladovať na chladnom (nie studenom), tmavom mieste. Najlepšie urobíte, ak ich dáte do papierového vrecka a vyhnete sa rôznym igelitom. Zemiaky v papierovom sáčku majú väčší prístup vzduchu, čo spomaľuje ich degradáciu.
4. Cesnak
Podobne ako zemiaky, ani cesnak to nemá v chladničke jednoduché. Najvhodnejšie je ho skladovať na chladnom a tmavom mieste mimo chladničky. V chladničke cesnak začne predčasne klíčiť a nezriedka aj plesnivieť.
5. Cibuľa
Cibuľa obsahuje veľa vody, ktorá spôsobuje možné mäknutie a plesnivenie. Cibuľu preto ideálne skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste. Cesnak, cibuľu a zemiaky neskladujte spoločne, pretože každá z týchto potravín degraduje rôzne rýchlo.
6. Avokádo
Studený vzduch v chladničke spomaľuje dozrievanie avokáda. Pokiaľ je vaše avokádo zrelé, ale nechcete ho konzumovať hneď, môžete ho umiestniť do chladničky. Ak je ale avokádo nezrelé, dajte ho do papierového sáčku a ten uzavrite. Skladujte ho takto niekoľko dní až kým nie je úplne zrelé.
7. Olivový olej
Asi všetci sa zhodneme, že olivový olej nepatrí do chladničky. Pri nízkych teplotách sa mení jeho konzistencia a olej tuhne – podobne ako maslo. Olivový olej preto skladujte najlepšie na tmavom a chladnom mieste. Napríklad v komore, akú mala kedysi každá gazdiná.
8. Chlieb a pečivo
Chlieb sa v chladničke rýchlo vysušuje. Chlieb a pečivo, ktoré budete jesť v nasledujúcich troch dňoch skladujte na chladnom mieste zabalený v igelitovom alebo papierovom sáčku. Zbytok chleba by mal byť zamrazený a dôkladne zabalený v igelitovom sáčku. Rozmrazovanie chleba by malo byť pomalé (nie v mikrovlnke).
9. Káva
Káva stráca v chladničke svoju chuť a podobne ako bazalka môže absorbovať vybrané pachy vašej chladničky. Kávu by ste mali skladovať na tmavom, chladnom a suchom mieste, kde si zachová svoju chuť. Väčšie množstvá kávy je vhodné skladovať, dobre zabalené, v mrazničke.
10. Med
Myslím, že všetci budete súhlasiť, že med nepatrí do chladničky. Pokiaľ je nádoba z medom klalitne uzavretá, med vám vydrží aj pri izbovej teplote veľmi dlho. Studený vzduch v chladničke spôsobuje zbytočnú kryštalizáciu tejto vzácnej potraviny.
11. Citrusové plody
Grepy, pomaranče, limety, či citróny by ste mali skladovať pri izbovej teplote. Studený vzduch v chladničke znižuje ich kvalitu. Pri skladovaní citrusov dávajte pozor na to, aby sa ovocie „na seba príliš netlačilo“. Mohlo by dôjsť k predčasnému plesniveniu.
12. Kečup
Kečup obsahuje toľko octu a iných konzervantov, že sa nemusíte obávať jeho skazenia ani po tom, ako ho otvoríte. Ak neveríte zamyslite sa nad kečupom, ktorý si dávate v „fastfúde“.
13. Banány
Nízke teploty v chladničke spomaľujú proces dozrievania banánov. Na druhej strane banány v chladničke môžu nepríjemne zhnednúť, prípadne sa úplne pokaziť. Pokiaľ sú vaše banány zelené, nechajte ich dozrieť pri izbovej teplote.
Zdroj: www.4allmindsandbodies.com
Tak ich tam nedávajte. Ja osobne nepoznám asi nikoho, kto by aspoň jednu z týchto potravín odkladal do chladničky…
no to zase my mame skoro vsetko v ladnicke … nacase to zmenit
To, ze niekto napise takyto nicim nepodlozeny clanok nie je dovodom na zmenu. Ja mam napríklad chladnicku so systemom NoFrost a nikdy som nemal problemy so skladovanim bananov (zlte su aj po tyzdni), zemiakov ani citrusoveho ovocia, cibule, cesnaku a podobne. Dakujem za zbytocny clanok…
to ze mas banany zlte aj po tyzdni nieje zasluhou NoFrost, ale vyssiou teplotou v chladnicke
Hovno asi vedel co pise krávo BAT LOGIC SET STORY BRO
K tomu kecupu- zasasne kupujem len taky, ktory po otvoreni treba uchovat v chladnicke. Prave kvoli tomu, ze tam tie uzasne umele konzervanty nie su.