Variť z tekvice ste už určite vyskúšali. Taká tekvicová polievka je základom jesenného jedálnička. Napadlo vás ale tekvicu využiť aj ako ingredienciu do čerstvej šťavy a pochutnať si na jej neobvyklej, ale znamenitej chuti? Inšpirujte sa našimi receptami!
Hokkaidó tekvica
Tekvica Hokkaidó obsahuje 90%vody, je bohatá na vlákninu a ďalšie minerály ako je horčík, draslík, železo, sodík a fosfor.
Ak budete popíjať čerstvú šťavu z tekvice, celkovo upokojíte svoj organizmus a prispejete k zdravšiemu spánku. Veľkou prednosťou tekvice Hokkaidó je tiež to, že ju nemusíte zbavovať šupky. Môžete ju tak rýchlo spracovať varením, mixovaním či odšťavovaním.
A ako spoznáte zrelú tekvicu? Jednoducho, podľa stopky. Ak stopka už nie je zelená, ale zdrevnatená a farba tekvice je tmavo oranžová, tekvica je zrelá.
Tekvicovo-banánový koktejl so zázvorom
Ingrediencie:
- 250g tekvice hokkaido
- 2 stredné banány
- 1 lyžica jemne nastrúhaného zázvoru
- 1 hrnček polotučného mlieka
- 3 lyžice medu
- menší kúsok čerstvej vanilky
Postup:
Tekvicu nakrájajte na kúsky a odšťavte. Banány, mlieko a ostatné ingrediencie rozmixujte. Na záver do umixovaných surovín prilejte šťavu z tekvice a premiešajte. Ak vlastníte naozaj výkonný mixér, môžete tekvicu pridať rovno do neho a odšťavovanie vynechať. Ak sa vám bude nápoj zdať príliš hustý, stačí pridať mlieko. A ak bude naopak príliš riedky, pridajte ešte kúsok banánu navyše.
Teplý koktejl „Opitá tekvica“
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky tekvicového džúsu
- 0,5 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 1/3 muškátového orieška
- malá hŕstka mletej škorice, klinčekov a korenie do perníka
- 4 cl Baileys
- 2 cl vodky
Postup:
Tekvicu narežte na kúsky, ktoré sa zmestia do vášho odšťavovača. Nachystanú hotovú šťavu preložte do menšieho kastrólika, pridajte smotanu a ostatné ingrediencie, nechajte zľahka prejsť varom. Do pohára pridajte vodku, Baileys a teplú tekvicovú zmes. Všetko premiešajte a servírujte. Potom už sa len nechajte zahriať, ako na tele, tak aj na duši. Prajeme dobrú chuť!
Maminky ja som si teraz našla na odšťavovanie tekvice taký menší trik – olúpim šupku, dám na chvílku nakrajánu vyčistenú tekvicu do vriacej vody a šupnem do odšťavovača spolu s citrónovou trávou a grepom a šťava je jak lusk s maximálnym výťažkom vitamínov a minerálov