Uvarená zelenina je zdravšia ako surová? Babka mala pravdu. V niektorých prípadoch áno. Varením sa v nej aktivujú látky, prospešné pre naše zdravie. O ktorých zeleninách je reč?
KEL
Kel je chutnejší, keď je uvarený. A nie len to. Varením sa aktivujú látky znižujúce cholesterol. Táto skvelá zelenina je varená aj ľahšie stráviteľná – surovú ju zje len susedova koza.
Recept: Plnené kelové listy
MRKVA
Možno budete prekvapení ale surová mrkva je ťažko stráviteľná. Varením z nej urobíte lahodnú ľahko stráviteľnú zeleninku, ktorá je navyše významným zdrojom betakaroténu – antioxidantu, ktorý je pre vaše telo veľmi dôležitý. Hm, babka asi mala pravdu keď naliehala, aby som mrkvu vždy varila.
Recept: Cícerová polievka s mrkvou
ŠPENÁT
Čerstvý zelený špenát je plný mangnézia, železa a vápniku. Aby ste toto bohatstvo využili, čo najefektívnejšie, špenát musí byť tepelne upravený. Obsah vápnika sa varením strojnásobí.
Recept: Špenátové lasagne
PARADAJKY
Prekvapenie dňa. Paradajky jedávame väčšinou surové v šalátoch lebo bagetách. Paradajky sú zdrojom potrebného lykopénu, ktorý ako silný antioxidant chráni srdce a pôsobí proti rakovine. Lykopén znižuje cholesterol a čistí krv. Nachádza sa v šupkách zrelých paradajok. A teraz dobrá správa: varením paradajok sa obsah lykopénu zvyšuje o 30 percent. Pasta z paradajkovou omáčkou nikdy nechutili lepšie. Čo poviete?
Recept: Cuketa plnená tofu a paradajkami