Varíte v tlakovom hrnci? Času je stále menej a tak sa aj v našej domácnosti objavil tento vynikajúci pomocník – ušetrí až 75 percent času pri varení. Ak náhodou neviete ako dlho variť jednotlivé potraviny pozrite si náš ťahák. Časy sú orientačné.
Mäso v tlakovom hrnci
- Kuracie mäso: 15 minút alebo 30 - 40 minút v klasickom hrnci
- Bravčové mäso: 30 minút alebo 60 - 70 minút v klasickom hrnci
- Hovädzie mäso: 60 minút alebo 2 - 3 hodiny v klasickom hrnci

Ušetrite aj vy čas pri varení, tlakový hrniec kúpite tu:
Zistiť viacAko dlho variť strukoviny v tlakovom hrnci
Strukoviny je vhodné vopred namočiť aspoň na 4 h. Varenie v slanej vode prispieva k stvrdnutiu niektorých druhov strukovín. Varte ich radšej v neosolenej vode.
- Cícer: 35 minút alebo 90 minút v klasickom hrnci
- Šošovica: 5-10 minút alebo 30 minút v klasickom hrnci
- Hrach: 20 - 30 minút alebo 60 - 70 minút v klasickom hrnci
- Hrach namočený (2-3h vopred): 10 - 12 minút
- Fialová fazuľa: 35 minút alebo 90 minút v klasickom hrnci
Ryža v tlakovom hrnci
- Biela ryža: 5 minút alebo 20 minút v klasickom hrnci
- Natural ryža: 10 minút alebo 35 minút v klasickom hrnci
- Farebná ryža: 35 min alebo 60-70 minút v klasickom hrnci
Varenie zeleniny v tlakovom hrnci
- Mrkva, brokolica, karfiol: 2 - 3 minúty alebo 20 minút v klasickom hrnci
- Kukurica: 10 min alebo 40 minút v klasickom hrnci. TIP: Kukuricu sa oplatí radšej spraviť v mikrovlnke za 10 min.
Polievka v tlakovom hrnci
- Hovädzia polievka: 25 - 30 minút
- Slepačí vývar: 25 - 30 minút
- Hŕstková polievka: 25 - 30 minút
- Cícerová polievka: 25 - 30 minút
- Hubová polievka: 2-5 minút
Zemiaky v tlakovom hrnci
- Zemiaky pokrájané kocky: 7 - 9 minút
- Zemiaky v šupke: 10 - 15 minút
Aký tlakový hrniec používam a ako ho vybrať?
Pri varení ma roky sprevádzajú klasické 5 litrové tlakové hrnce. Jeden je starší – značka neznáma a ten druhý je od Tescomy. Ak by som si mala vyberať teraz, určite uprednostním tlakový hrniec Tescoma, je to ideálny objem pre rodinu s deťmi. Pokiaľ varíte v menšom, oplatí sa vám aj menší 2,5-litrový hrniec.
Zistiť viacAko vypustiť paru z tlakového hrnca?

Tlakové hrnce našich starých mám nepatrili medzi najbezpečnejšie. Dnes je ale situácia iná a výrobcovia sa predháňajú v bezpečnostných vychytávkach. Keď si uvedomíme, že v kuchyni sa neraz popri varení hrajú maličké deti a žiaden výrobca nechce byť zodpovedný za prípadnú katastrofy v domácnosti, niet sa čomu čudovať. Osobne som tlakový hrniec nikdy neoblievala vodou a keďže nechcem mať plnú kuchyňu pary, hrniec vynesiem na záhradu a paru z neho vypustím, cez vypúšťací ventil.
Paru z tlakového hrnca vypúšťajte vždy až po odstavení zo sporáku. Hrniec nechajte dôjsť – počkajte kým sa neuvoľní bezpečnostná poistka (asi 20 – 30 min), tento spôsob je ideálny pri varení mäsa.
Vypustite paru na to určeným ventilom – až kým sa neuvoľní všetka para z hrnca. Ochladenie hrnca pod tečúcou vodou – odvážne staré mamy chladili hrnce pod tečúcou vodou. Tento spôsob je najrýchlejší aj keď osobne ho nepovažujem za bezpečný. Voda by pri tomto úkone nemala byť príliš studená. Hrniec sa nesmie ponoriť do vody. Oblievajte radšej len nerezové časti hrnca.
Kto vynašiel tlakový hrniec?
Denis Papin – francúzsky fyzik v roku 1679 zostrojil prvý tlakový hrniec. Výhodou hrnca je, že vďaka vyššiemu tlaku sa dokáže jedlo variť rýchlejšie pri vyšších teplotách okolo 120 – 140 °C. Hrniec sa hovorovo nazýval „papiňák“ alebo „kuchta“ (podľa známej maďarskej značky).
Pingback: Zdravé recepty pre deti: Dhal z červenej šošovice
Noo ja ho ochladzujem pod studenou tecucou vodou, aj 2krát v priebehu varenia ked tam potrebujem dat suroviny a robim to tak od zaciatku a aj moji rodicia to tak robia, nevidim tam logicky ziaden problem. Dakujem za ten cas varenia surovin.
Čas varenia hovädzieho mäsa v tlakovom hrnci 60 minút????? Úplne stačí a osvedčil sa mi čas MAXIMÁLNE 30 minút!!!!!
Záleží od mäsa a chce to skúsenosti s nakupovaním mäsa.V mojich začiatkoch som si nastavovala čas na 45min a nezriedka sa stalo,že sa muselo ešte ďalších 15 min variť.Dnes sa dá kúpiť vynikajúce írske hovädzie a tomu stačí 30min.Pre neskúsených: hovädzie mäso kupujte svetloružové,vtedy je mladé a bravčové kupujte čo najtmavšie,inak je tam málo svaloviny a je tvrdé ako podošva.
Dakujem za casy, konecne to mam vsetko pokope.
Jano, zalezi na aky tlak je nastaveny ventil, cim vyssi tlak tym vyssia teplota (skor sa uvari), takze preto ty mozes mat skor uvarene… V papierov hrnca by malo byt pisane
Ja som varil bravcove kare v celku ako svieckovu, nastavil som cas od pistania teda ako sa ma na 35 min, po tejto dobe boo maso ako podrazka…. dal som opat na 15min cize dokopy 50 min ajtak nebolo maso makke… vedel by mi niekto povedat preco ?
Mne sa to tiež stalo, keď som varila mäso, zo starého zvieraťa. To sa jednoducho nedá uvariť. pochopila som, že mäso treba vedieť aj kúpiť.
Nemusí byť staré zviera,to sa stáva,keď je mäso „nevyzreté“.Môj syn si kúpil hov. mäso od kamaráta zo zabíjačky a tiež bolo neuvariteľné,tak sa poučil,že nikdy viac.