Nesku ani štandardku radšej nepite. Na mleté kávy si dávajte pozor. Zrnková káva je najlepšou voľbou, pokiaľ poznáte jej pôvod, spôsob praženia a viete si ju doma správne pripraviť. Ako si teda vybrať dobrú kávu? Oplatí sa kúpiť kávu z lokálnej pražiarne? Prečo je najlepšia tá zrnková? Pozrite si výsledky nášho „veľkého“ kávového testu.
Instantná, mletá alebo zrnková?
Problémom instatných zmesí (radšej to ani nenazývam kávou), kapsulových kávových výrobkov, ale aj mletých káv je, že môžu obsahovať zdraviu škodlivé, plesnivé zrná, šupky, škrupiny a podobné „dobroty“, ktoré spotrebiteľ v zomletej káve nemá šancu rozpoznať. Nešetrným (pre)pražením, pridaním umelej arómy a vplyvom lákavého coffe marketingu vzniká dojem, že pijeme kvalitnú kávu, čo v skutočnosti nemusí byť celkom pravda.
Na čo si dať pozor pri výbere kávy
Ak sa rozhodnete investovať do zrnkovej kávy mali by ste si zaobstarať mlynček na kávu a tesne pred jej prípravou si potrebné mložstvo namlieť. Aj amatérskym spôsobom si doma môžete pomerne ľahko pripraviť skutočne lahodnú kávu – často krát chutnejšiu ako v priemernej slovenskej kávičkárni.
- Nepite instatné kávy, zahoďte kapsule a mleté kávy
- Káva by mala byť hermeticky zabalená
- Zaobstarajte si mlynček na kávu
- Kávu si namelte bezprostredne pred jej prípravou
- Kupujte len kvalitnú zrnkovú kávu s certifikátom a zaujímajte sa o kvalitu kávových zŕn, ktoré by nemali byť polámané, červivé a nemali by obsahovať šupky, drievka alebo iné plodiny.
- Kupujte zdravšie, svetlejšie pražené kávy, ktoré majú nižší obsah karcinogénov
- Organické kávy sú zdravšie, pretože obsahujú menej pesticídov a fungicídov
- Zaujímajte sa o pôvod kávy, spôsob praženia, o to na akú prípravu je určená (presso, moka, french press, aero press a pod.)

Bezkofeinová Ethiopia Yirgacheffe
Ako chutí slovenská pražiareň Coffeein?
Praženie kávy, (tak aby z nej vznikol lahodný nápoj) je veľká veda a vyžaduje si dlhoročné skúsenosti. Testovali sme pre vás tri rôzne kávy z ponuky slovenskej pražiarne Coffeein. O tom že tento „test“ sme si skutočne užili niet pochýb. Kávičky nám prišli precízne zabalené a nádherne voňavé. Vo vnútri každého balíčka boli pekné starostlivo vyberané kávové zrnká. Všetky tri kávy sme pripravovali ako espresso s bohatou „cremou“. Tak čo? Máte chuť?

Svetlejšia Esmeralda (vľavo) vs tmavšia Elite (vpravo). Obidve chutia výborne.
Panama Palmira La Esmeralda
Esmeralda ma zaujala svojou nádhernou vôňou. Nepreháňam ak poviem, že u mňa doslova vyvolala chuť na dobrú kávu. Má nádhernú „cremu“, ktorá vydržala pomerne dlho a príjemnú ovocnú chuť v ktorej vďaka svetlému praženiu dominuje výrazná acidita. Kávička sa pestuje v Paname pod vulkánom Barú, ktorý jej dodáva špecifickú chuť plnú vzácnych minerálov.

Panama Palmira La Esmeralda, 100 % Arrabica, svetlé praženie, pražiareň Coffein 2015.
Coffeein Elite
Elite je jedinečnou zmesou Arabiky a Robusty – obsahuje teda viacej kofeínu. Je pražená tmavšie a má príjemnú vôňu. Esspresso malo veľmi bohatú „cremu“. Z troch testovaných káv mi táto chutila najviacej. Coffeein Elite má z môjho pohľadu lahodnú, plnú chuť s jemným náznakom horkosti. Skrátka a dobre „tak akurát“.

Jedinečná Coffein Elite, 80 % Arrabica, 20 % Robusta, tmavé praženie, pražiareň Coffein 2015.
Bezkofeinová káva z Etiópie
Pre mnohé (budúce) maminy je zaujímavá aj ponuka bezkofeinových káv, ktoré sa na Slovensku zháňajú pomerne ťažko. Ethiopia Yirgacheffe je pražená na „tmavo“. Zrnká sú tmavé a lesklé, vôňa nevýrazná a horkastá. Esspresso malo tmavšiu, bohatú „cremu“ s typicky plnou, kávovou chuťou, zodpovedajúcou stupňu jej praženia, ktorý môžete posúdiť z obrázku. Táto káva mi chutila asi najmenej.

Bezkofeinová Ethiopia Yirgacheffe, 100 % Arabica, pražiareň Coffein 2015.
Dobrá káva si vyžaduje svoj čas. Chuť je potrebné precítiť najlepšie na peknom mieste so správnymi ľuďmi, nie na behu do práce. Je tak trochu ako, dobré víno alebo čokoláda. Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlú kávu. Nemyslíte?
az sem citim vonu tej kavy, krasne nafotene
tak ja si idem hneď jednu dať 😀 😀 ďakujem za tento článok