Bylinky v kuchyni, láska na tanieri – ukľudňujú, posilňujú a pokrmom dodávajú špeciálne chute. Ich pestovanie nie je náročné a zvládnete to aj na malom balkóne či na parapete za oknom. Začať môžete predpestovaním na parapete už v marci.
1. Bazalka
Zelené lístky silnej korenistej chuti, ktorá je typická pre pokrmy z oblasti Stredomoria. Vhodná je na prípravu šalátov, omáčok, na prípravu pesta, či bylinkového masla. Bazalka uvoľňuje kŕče a čaj z bazalky pozitívne vplýva pri hnačkách.
Dorastá do výšky 20 až 40 cm. Bazalka má rada veľa vlahy a vzdušné priepustné pôdy. Sadíme ju výsevom do kvetináčov začiatkom jari, pravidelne zalievame a nevystavujeme priamemu slnečnému svetlu. Semiačka klíčia 4 až 8 dní.
2. Rozmarín
Rozmarínový kríček je pradávny symbol vernosti a plodnosti, kedysi bol súčasťou všetkých slušných domácností. Jedná sa o stále zelený aromatický poloker, ktorý dorastá do výšky 10 až 150 cm. Rozmarín je vhodný najmä na ochutenie mäsa, ale aj polievok, či omáčok. Ak vhodíte malú vetvičku do rozpáleného masla alebo na žeravé uhlíky, mäso prijme jeho unikátnu arómu.
Rozmarín zvyšuje krvný tlak a zlepšuje prekrvenie organizmu. Priaznivo vplýva na pečeň. Rozmarín sadíme do priepustnej piesočnato hlinitej pôdy začiatkom jari. Nemá rád veterné miesta a miluje slniečko. Je háklivý na zimu, preto ho v zimných mesiacoch umiestnime do vnútra.
3. Pažítka
Nenáročná mini-cibuľovina s charakteristickými dutými steblami. Vhodná je do nátierok, polievok alebo ako dekorácia na chlebík. Pažítku získame jarným výsevom (koniec marca) alebo delením už existujúceho trsu cibuliek (máj). Má rada hlinitú pôdu. Pažítka podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak a obsahuje veľa vitamínu C. Je bohatým zdrojom draslíka, fosforu, železa, vápnika a sodíka.
4. Medovka
Výrazne citrónovo voňavá trvalka dorastá do výšky 30-90 cm. Ak ju plánujete vysievať do kvetináča, myslite na to, že jej koreňový systém môže mať hĺbku až 20 – 30 cm. Medovka lekárska má mimoriadne priaznivé účinky pri liečbe herpesu.
Uvoľňuje nervovú sústavu a je prírodným antibiotikom. Je vhodná pri liečbe nespavosti, pri depresiách ale aj pri bolestiach hlavy. Používa sa na ochutenie, omáčok, nápojov, šalátov alebo jogurtových zálievok. Sadíme ju začiatkom jari (apríl) do piesočnatej pôdy na slnečné stanovisko alebo rozmnožujeme delením v máji z trojročných rastlín.
5. Mäta
Výrazne aromatická, ochlpená a expanzívna trvalka je vhodná na pestovanie v kontajneroch. Má rada tienisté a vlhké stanovištia, kde dorastá do výšky jedného metra. Zbierame ju pred kvitnutím a to vo forme listov a vňate. Mäta má výraznú mentolovú, cladivú chuť.
Vďaka tomu je vhodná na prípravu zákuskov, mätového čaju, ale aj aromatických (alkoholických) nápojov, ale aj ako korenie do šalátov, či omáčok. Výborná je v kombinácii so šlaviou a saturejkou. Mäta posilňuje nervovú sústavu a zvyšuje chuť do jedla. Upokojuje žalúdok, mierňuje plynatosť a nadúvanie. Je prírodným antibiotikom.