Petržlen je veľmi zdravý. Vždy keď som v zime prišla k babke na víkend, za oknom mala niekoľko nádobiek s vodou v ktorých jej vyrastala petržlenová vňať. Jej chuť v polievke alebo omáčke bola nezabudnuteľná. Prešlo veľa času, mnohé sa zmenilo a ja som sa k tomuto nápadu vrátila popri varení pre drobca. Skúste to aj vy – chutí úžasne.
Čo potrebujeme?
- 3 - 4 odrezky z petržlenu
- plytkú nádobu alebo tanier
- čistú vodu
Čas prípravy: 14 dní
Postup
Odrezky z petržlenu čiastočne ponoríme do vody a necháme za oknom rásť. Vodu každý deň vymieňame. V priebehu 14 dní nám vyrastie zelená vňať, ktorú môžeme použiť do varenia.
Fakty o petržlenovej vňati
- Je významnou zásobárňou vitamínu C a A - má protizápalové účinky
- Vďaka vysokému obsahu železa pomáha pri problémoch s chudokrvnosťou
- Osviežuje dych
- Pôsobí proti nadúvaniu
- Vyvoláva alebo upravuje menštruáciu
- Pomáha aj pri nechutenstve - podporuje chuť do jedla
- Prírodné diuretikum - pomáha pri liečbe problémov s močovými cestami
- V tehotenstve je vo veľkom množstve nevhodný pre možné posilňovanie kontrakcií maternice, hlavne pri rizikovom tehotenstve.