Čerstvé, ešte teplé pečivo v obchodoch, najmä tých s „pekárňou“ nemusí vždy znamenať zaručenú čerstvosť. Marketing omamnej chlebovej vône a vidiny chrumkavého pečiva robí zázraky s nejednou peňaženkou. Pravda je ale taká, že mnohé pekárenské výrobky sú v obchodoch len dopekané a cesto môže byť staré aj niekoľko mesiacov.
Pred štyrmi rokmi sme si začali doma piecť chlieb. Keď teraz ochutnám väčšinu chlebov z obchodu, cítim v nich pleseň, chémiu a obrovské množstvo soli. V pečení chleba sme našli záľubu a aj kompromis ktorý ušetrí množstvo času – domácu pekáreň. Práve ona je dôvodom, prečo si chlieb pečieme tak dlho. Ak som Vás stále nepresvedčila, prečítajte si dôvody, prečo sa oplatí piecť domáci chlieb.
Viem čo zjem
Každý piaty pekárenský výrobok na Slovensku je z mrazeného polotovaru. Presnejšie je – upečený, zmrazený, rozmrazený a dopečený. Takéto „chlebové zmŕtvychvstanie“ sa nezaobíde bez množstva enzýmov, emulgátorov, stabilizátorov a kypriacich látok, ktorými sú pekárenské výrobky nadopované. Nehovorím o množstve skrytej soli, ktorú bežne pečivo obsahuje. Všetky tieto nepríjemnosti viete jednoducho eliminovať – upečte si vlastný chlieb.
Rýchlo a jednoducho
Nemusíte mať pekársky rodokmeň ani diplom zo zakladania kvásku. Väčšina z nás dnes potrebuje rýchle a jednoduché riešenie a tým je domáca pekáreň. Jednoducho iba nasypete múku, soľ, droždie a semiačka od výmyslu sveta. Chlebík sa upečie v noci a ráno Vás zobudí svojou neodolateľnou vôňou.
Dobrá múka je základ
Výber múky môže byť v istých ohľadoch chúlostivý. Problémom je široká ponuka na trhu. Bio alebo nebio, biele alebo celozrnné, ražné, špaldové, pohánkové, lepkové alebo bezlepkové, raw alebo nie – to už nechám na Vašu nerozhodnosť. Testovala som niekoľko druhov múčnych zmesí a ako najlepšia sa mi osvedčila pšeničná grahamová múka (50 % pšeničná múka, 30 % pšeničná grahamová múka, 10 % ražná múka). Ako doplnok k tejto múke používam aj múku špaldovú.
Ako si upiecť domáci celozrnný chlieb?
Pečenie v pekárni trvá priemerne 4 hodiny v závislosti od druhu chleba. Tento geniálny strojček si cesto vymieša, vykysne a upečie sám. Takmer každá pekáreň má aj zrýchlený režim pečenia do 1 – 2 h, ale to Vám z vlastnej skúsenosti neodporúčam – chlebík môže ostať vnútri nedopečený. Pekárom začiatočníkom odporúčam aby sa držali overených receptov, kým sme vyladili našu receptúru pokazili sme asi 10 chlebov.
Čo potrebujeme?
- 280 ml vlažnej vody
- 300 g pšeničnej grahamovej múky
- 80 g špaldovej múky
- 1 kávová lyžica soli
- 11 g droždia
- rasca
- ľanové, sézamové, tekvicové a slnečnicové semiačka - z každého asi 1-2 polievkové lyžice
- čas prípravy: 5 min + 3,5 h pečenie. Z tohto množstva upečiete polkilový chlebík.
Postup
Do nádoby pekárne nalejeme vlažnú vodu, pridáme soľ a zasypeme múkou. Na múčny povlak nasypeme rascu a semienka. Nakoniec na povrch rovnomerne rozdrobíme droždie. Pečieme 3,5 h. Chlieb treba vybrať hneď ako sa skončí pečenie aby sa nerozmočil. Uložíme ho na suché miesto, neprikrývame a necháme vychladnúť. Dobrú chuť.
Ano, naj je napiecť si doma 🙂 Díky za recept.
Chcela by som sa opýtať ,že múka grahamová je dobrá na pečenie chleba? A či sa dá objednať, či pošlete?