Jednoduchý špaldový makovník od mojej babky. Tá síce špaldu nepoužívala, takže recept som trochu pozmenila. Špalda má svojskú chuť, ale v koláči ju ani nie je cítiť. Vyskúšajte.
Čo porebujeme?
- 250 g špaldovej polohrubej múky
- 250 g špaldovej celozrnnej múky
- 125 g maslo
- 250 ml mlieka
- polovica droždia (20 g)
- jedno vajce
- 3 - 4 lyžice cukru
- štipka soli
- PLNKA: 300 g maku, 10 ml mlieka, 100 g hrozienok alebo čerešňový kompót, 100 ml medu.
Postup
Pripravíme si kvások: do vlažného mlieka rozmrvíme droždie a pridáme malú lyžičku cukru. Počkáme 3 min, kým sa na hladine začnú nadúvať kvasnice. Zaťiaľ si roztopíme maslo. Do nádoby na cesto cca 2/3 múky, cukor, soľ, žĺtok, prilejeme roztopené maslo a kvások. Rozmiešame do hladka a postupne pridávame zvyšnú múku. Cesto poriadne vymiesime a necháme kysnúť 30-40 min na teplom mieste.
Propravíme si plnku: Pomletý mak zalejeme vracim mliekom a necháme pol hodinu stáť. Pridáme med a čerešne a keď sa nám to zdá málo vláčne môžme aj kus obľúbeného lekváru.
Keď cesto vykysne, vykydneme ho na dosku a rozvaľkáme na 3 – 5 mm plachtu. Uložíme naň makovú plnku a plachtu zavinieme. Vrch makovníka potrieme bielkom, ktoré nám ostalo. Vložíme do studenej rúry a pečieme na 180 °C cca 30 minút, alebo kým makovník nechytí zlatohnedú farbu. Dobrú chuť.