Vrchol čerešňovej sezóny je potrebné osláviť poriadnou makovou štrúdľou – s čerešňami samozrejme. V našej makovej rodine je toto obdobie mimoriadne obľúbené najmä z manželovej strany. Vyskúšajte, maškrtníci určite neobanujú. Mňam – a už nie je.
Čo potrebujeme?
- 300 g lístkového cesta
- 350 g mletého maku
- 5 - 7 pl slivkového lekváru
- 150 - 200 g čerešní
- 1 vajce
- 350 ml mlieka
- čas prípravy: 40 min
Ako na to?
Lístkové cesto vyberieme z chladničky a necháme 10 – 15 min postáť pri izbovej teplote. Mak nahrubo pomelieme. V hrnci ohrievame mlieko, tak aby neprišlo do varu a pridáme mak. Vytvorí sa tuhšia pasta, ktorú ochutíme slivkovým lekvárom. Cukor nie je potrebný. Keď je zmes dokonale premiešaná pridáme čerstvé, odkôstkované čerešňe a znovu premiešame. Hrniec odstavíme a zmes necháme vychladnúť.
Čo dnes variť? Pozrite si naše recepty
Cesto uložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 2 mm do tvaru obdĺžnika. Na cesto potom ukladáme makovú zmes, ktorú rovnomerne rozotrieme na hrúbku asi 2 cm. Cesto spolu so zmesou zavinieme, konce založíme a opatrne uložíme na plech. Pred pečením štrúdľu potrieme rozmiešaným vajíčkom – aby ostala lesklá.
Štrúdľu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C asi 15 minút. Ako podklad používam papier na pečenie. Spotreba štrúdle na dvoch dospelých je 30 cm za hodinu – dobrú chuť.
Prihlás sa na odber noviniek:
Odber noviniek