Tento rok zažívam prvý raz v živote čerešňovú inváziu a aktivity s ňou súvisiace. Čerešne obraté, zamrazené, kompót rozdaný, koláče napečené, ostáva už len čerešňový džem. Ako na to?
Čo potrebujeme?
- Na 2 kg čerešní 600 - 700 g cukru, podľa toho aké sú čerešne zrelé.
Postup
Čerešne oberieme a umyjeme.
Odkôstkujeme – ja som použila odkôstkovač. 2 vedrá čerešní bolo odkôstkovaných za hodinu.
Odkôstkované čerešne presypeme cukrom vo veľkom hrnci a pomliagame. Ja som to mliagala na barbara rukami. Môžte to prykryté nechať 12h postáť. Celé to pustí šťavu a môžeme začať variť – po menších dávkach.
Čerešňovicu dobre povaríme a keď zmes začne rôsolovatieť, prelejeme ju do čistých pohárov, ktoré dobre uzatvoríme. Dobrú chuť.