Slniečko už vykuklo, lesy zakvitli snežienkami a popri nich sa o slovo hlási aj medvedí cesnak. Dnes som nemohla odolať jeho vôni a nazbierala som si listy na polievku. Ak si trúfate, dajte si túto dobrotu s nami. Rýchly a zdravý recept je skvelým začiatkom jarnej očisty. Je pravda, že polievka nie je veľmi sýta, ale kto chce môže si ju zahustiť napríklad špaldovou múkou. Chutí výborne.
Čo potrebujeme?
- 1 cibuľu
- 4-5 šálok medvedieho cesnaku - treba ho spotrebovať do dvoch dní od zberu
- 3 šálky cíceru - dávam 12 h vopred napučať, ale môžete použiť aj ten z konzervy
- olej
- čierne korenie
- soľ
- zeleninový vývar
- 125 ml mlieka
Čas prípravy: 25 min
Postup
Na rozpálenom oleji opekáme cibuľku do zlata. Pridáme čierne korenie a umytý, pokrájaný medvedí cesnak. Spoločne ešte chvíľu opekáme, podlejeme zeleninovým vývarom a necháme priviesť do varu. Povaríme asi 5 min.
Napučaný cícer premyjeme a dáme variť do slanej vody – použijeme samostatný hrniec. Tento bod odpadá pokiaľ použijete konzervu.
Keď je cícer uvarený do mäkka, vodu zlejeme a pridáme ho do polievky – jednu šálku vopred oddelíme. Polievku rozmixujeme a pridáme nerozmixovaný cícer.
Nakoniec do polievky pridáme mlieko a môžeme ju zahustiť špaldovou múkou. Polievku ochutíme a môžeme podávať s domácim chlebíkom. Dobrú chuť.
Pingback: Oslávte príchod jari receptami z medvedieho cesnaku -
Pingback: Pesto z medvedieho cesnaku
Pingback: Medvedí cesnak - Beáta Záhumenská