Čo na obed? Skúste tento chutný recept, ktorý by som vzhľadom na jeho výbornú chuť pomenovala ako slávnostné jedlo – pokiaľ nesnívate o rezňoch samozrejme. Lasagne pripravujem od základu doma, ale cestovinu si môžete kúpiť aj v obchode ušetríte asi pol hodinu vzácneho času. Jedlo chutí výborne s bielym vínkom – pre tie maminy, ktoré môžu.
Čo potrebujeme?
- 400 g bielej hrubej múky. Skúšala som aj rôzne celozrnné pokusy, ale sem sa to naozaj nehodí.
- 3 vajcia
- 1 lyžica olivového oleja
- 800 g mrazeného listového špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 dcl zeleninového vývaru
- 1 veľká cibuľa
- 10 sušených paradajok
- 2 čerstvé paradajky
- čierne korenie
- 2 dcl paradajkového pretlaku alebo inej paradajkovej omáčky - zvyknem používať arrabiatu od Barilly
- 3 lyžice smotany alebo bieleho smotanového jogurtu
- 1 syr niva
- soľ
- Čas prípravy 50 min + 50 min pečenie
Postup
Múku, vajcia, olej a soľ zmiešame so tuhého cesta, ktoré necháme postáť asi hodinu. Ak sa vám pri nohách netmolí hladné dieťa, cesto môžete spracovávať aj hneď. Vyvaľkáme cesto, čo je celkom drina – podľa možnosti na najtenšie ako sa len dá. Mne sa podarilo tak na 2 mm.
Medzičasom rozmrazíme špenát, ktorý ukladáme do hrnca v ktorom sme vopred rozpálili olej a osmažili pretlačený cesnak. Cesnak nesmie zhnednúť. Špenát zalejeme zeleninovým vývarom, chvíľu podusíme, odstavíme a necháme chladnúť.
Pripravíme si omáčku. Cibuľku osmažíme na oleji do zlata. Pridáme pokrájané sušené a čerstvé paradajky – podlejeme vodou posolíme, okoreníme a dusíme asi 10 min, kým voda nevyvrie. Potom pridáme pretlak alebo arrabiatu (môžeme použiť aj paradajkové pesto). Všetko spoločne povaríme. Nakoniec pridáme smotanu a všetko spolu rozmixujeme do hladkej omáčky.
Vyvaľkané cesto narežeme na štvorce cca 15 x 15 cm. Na štvorce potom ukladáme špenát, ktorý dobre scedíme a rukou vyžmýkame aby neobsahoval zbytočnú vodu. Na dno zapekacej misy natrieme časť omáčky a ukladáme lasagne – na seba alebo do závitkov, tak ako som to robila ja. Keď ja misa plná lasagne zalejeme zbytkom omáčky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 40 min.
Keď sa lasagne začnú hlásiť svojou neodolateľnou vôňou, vyberieme ich z rúry a posypeme strúhanou nivou alebo iným syrom. Syr na povrchu necháme zapiecť ešte 10 min. Dobrú chuť.
Pingback: 4 zeleniny, ktoré sú zdravšie keď ich uvaríte
Pingback: 4 zeleniny, ktoré sú zdravšie varené