Ak máte na záhrade cuketovú pandémiu, nezúfajte. Cuketa sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a môžte ju podávať „vždy inú“ ako ľahké letné jedlo na každý deň. Na záhrade som neustriehla jednu cuketu, ktorá mi dorástla na asi 30 cm. Nech sa páči recept na odrastenejšie kúsky.
Čo potrebujeme?
- 1 väčšiu cuketu
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 paradajky
- grilovacie korenie, majorán, soľ, tymián, zelerovú vňať, červenú papriku a mletú rascu
- 1 biele tofu alebo tempeh
- 1 vajce
- 1 biely smotanový jogurt
- 1 údenú parenicu
- Čas prípravy 30 min + 20 min pečenie
Postup
Cuketu umyjeme, pozdĺžne rozrežeme a vydlabeme striedku, ktorú nevyhadzujeme. Do misky nakrájame tofu, paradajky, pretlačíme cesnak a pridáme po malej lyžičke z každého korenia. Zelerovú vňať umyjeme, nakrájame a vmiešame do zmesi.
Všetko spoločne premiešame a roztlačíme na mazľavú hmotu. Nakoniec pridáme rozšľahané vajce a biely jogurt. Zmes ukladáme do vydlabaných cukín, ktoré potom uložíme na pekáč – používam papier na pečenie.
Cukety vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180°C asi 20 minút. Na záver ich posypeme strúhanou parenicou a necháme ešte 5 minút zapiecť. Podávame s pšenom, cestovinami alebo zemiakmi. Dobrú chuť.
Pingback: 4 zeleniny, ktoré sú zdravšie keď ich uvaríte
Pingback: 4 zeleniny, ktoré sú zdravšie varené