Chlieb nekupujeme už niekoľko rokov. Dôvod je jednoduchý – mrazené a dopečené polotovary nám nechutia. Do nášho „dospeláckeho“ chleba ale dávam veľa zrniek slnečnice a tekvice, čo vyhovuje len tým, čo ho vedia pohrýzť. Preto som sa aj rozhodla pre recept na domáce grahamové rožky. Je veľmi jednoduchý a deťom rožteky veľmi chutia.
Čo potrebujeme na 10 rožkov?
- 400 g pšeničnej grahamovej múky - môžete použiť aj špaldovú múku v pomere 1:1 s grahamovou. Rožky sú potom ale trochu tvrdšie.
- 1 lyžička soli
- drvená rasca
- 300 ml vody
- 20 g droždia
- čas prípravy: 1,5 h aj s pečením
Postup
Do pohára nalejeme vlažnú vodu, rozdrobíme do nej droždie, pridáme trošku cukru a necháme stáť na teplom mieste asi 5 min, aby sa nám vytvoril kvások. Keď sa na hladine vytvoria bublinky, kvások nalejeme do múky, pridáme soľ a rascu a vymiešame vláčne cesto. Cesto prikryjeme útierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
Keď cesto vykysne na pomúčenú dosku lyžicou naberáme rovnomerne veľké kôpky cesta. Z cesta vytvarujeme malé lichobežníky s hrúbkou asi 3 mm a zavinieme ich do tvaru rožteka. Rožky ukladáme na vymastený a pomúčený plech alebo na overený papier na pečenie – niekedy sa na papier zvyknú prilepiť. Pred pečením rožky postriekame alebo potrieme vodou.
Rožteky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C cca 20 minút. Počas pečenie rožky 2 – 3 krát vyberieme a dôkladne postriekame vodou aby nemali príliš tvrdú kôrku. Podávame s masielkom alebo domácou nátierkou. Dobrú chuť.