Táto exotická „mňamka“ pochádza z Indie, odkiaľ sa rozšírila do východnej Ázie a neskôr Európy. Už naši predkovia vedeli, že fazuľu je potrebné pred konzumáciou dať naklíčiť. Klíčením fazule sa dramaticky zvyšuje obsah vitamínov, nenasýtených mastných kyselín – niektoré zdroje uvádzajú až 700 x. Nuž príroda do každého semienka ukryla nevídanú energiu, ktorú môžeme práve naklíčením zmysluplne využiť.
Čo potrebujeme?
- 1 šálka fazule mungo
- 1/2 litra filtrovanej vody
- Čistá utierka a plytká nádoba
Čas prípravy: 12h + 24h
Fazuľu mungo premyjeme čistou filtrovanou vodou a nasypeme do čistej plytkej nádoby – zalejeme cca 1/2 litrom filtrovanej odstátej vody. Nádobu prikryjeme plátnom a umiestnime na suché tmavé miesto na 12h.
Po 12h (nechávam namočené v noci) vodu vylejeme, fazuľu prepláchneme ale nenechávame ju ponorenú vo vode. Nádobu opäť prikryjeme a dáme na tmavé miesto. Fazuľa po 12h zväčší svoj objem, ale klíčky ešte nevidno. Asi po 6h od prvého premytia sa začnú objavovať prvé klíčky.
Počas klíčenia je potrebné fazuľu každé 3h premývať, aby náhodou nezačala plesnivieť alebo zahnívať. Po 24h od prvého premytia klíčky dorastú na cca 2 – 3 cm a sú vhodné na konzumáciu, do varenia ich môžete použiť oveľa skôr.
Po doklíčení fazuľu prepláchneme a dáme do chladničky. Fazuľa mungo je úžasná do šalátov k mäsu alebo ako základ príkrmov pre malé dieťa. Dobrú chuť.