Jednoduchý a chutný makový koláč alebo „makovec“, poteší všetkých „makomilov“. Makový koláč s mandľami je mixom dvoch receptov a musím povedať že výsledok príjemne prekvapil. Vyskúšajte, rozhodne nebudete ľutovať.
Čo potrebujeme?
- 250 g maku
- 250 ml plnotučného mlieka
- 2 vajcia
- 175 g polohrubej múky
- 1 pl citrónová šťava
- vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 120 g práškového cukru (originál recept udáva 140 g)
- 100 g sušených hrozienok
- 150 g sekaných mandlí
- 3 - 4 pl javorový sirup
- domáci ríbezľový lekvár, alebo iný kyslejší lekvár
- príprava: cesto 1h, pečenie 50 min
Postup
Mak namelieme a zalejeme horúcim mliekom. Necháme 30 min postáť a napučať. Pridáme múku, cukor, žĺtka, vanilkový cukor, šťavu z citróna a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta. Nakoniec pridáme opláchnuté hrozienka.
Pečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme 40 min pri teplote 175 °C. Po uplynutí tejto doby koláč vyberieme a posypeme sekanými mandľami, ktoré sme zmiešali s javorovým sirupom – pečieme ešte ďalších 10 – 15 min.
Keď je makový koláč vychladnutý, prekrojíme ho a natrieme ríbezľovým lekvárom. Necháme chvíľu postáť a podávame hladošom. Dobrú chuť!
Prosím vas aky priemer formy ste použili?