Recept pre všetkých, ktorých už omrzeli slovenské akože marcipánové torty a majú chuť na poriadnu klasiku. Priznám sa ešte teraz mi tečú slinky, keď si na túto dobrotu spomeniem. Nie je určená pre milovníkov maslových, penových a inak mliagavých koláčov, torta je skôr suchšia, plnená čučoriedkovým džemom. Nechajte sa opantať vôňou domácej čokolády a jemných orechov. Mňam.
Čo potrebujeme?
Korpus
- 7 vajec
- 130 g práškového cukru
- 125 g mletých vlašských orechov
- 120 g hrubej múky
- citrónová šťava
- domáci čučoriedkový džem
- mandle
- 100 g hrozienok
Poleva
- 6 pl preosiateho práškového cukru
- 3 pl kakaového prášku
- 2 pl mlieka
- 70 g masla alebo hery
Čas prípravy 1,5 h
Postup
Orechy olúpeme a pomelieme. Do väčšej nádoby preosejeme cukor a vymiešame ho so žĺtkami. Pridáme múku, orechy, citrónovú šťavu a hrozienka.
Vymiešame cesto. Ak je príliš husté pridáme trochu vody. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cesta. Cesto nalejeme do vymúčenej nádoby. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 15 – 20 min. Po upečení korpus necháme vychladnúť, prekrojíme a natrieme ho čučoriedkovým džemom.
Pripravíme si polevu: na miernom ohni roztopíme maslo alebo Heru, nesmie začať vrieť a opatrne vmiešame mlieko, cukor a kakao. Ak máte radi tmavšie čokolády, pridajte kakao a uberte cukor. Keď je poleva hotová namáčame do nej vychladnutý korpus, najskôr po bokoch, ktoré potom obalíme v nastrúhaných orechoch.
Nakoniec polevou potierame vrch torty. Rovnaký postup opakujeme pre druhé poschodie. Nakoniec tortu ozdobíme mandľami, ktoré sme vopred sparili a olúpali. Ideálne je tortu nechať deň postáť, aby sa spojili chute, u nás doma je ale veľa maškrtníkov a torta bola na druhý deň už minulosťou. Dobrú chuť.