Hranolky ťa zabijú a jablko Ti zachráni život. Lenže nie je jablko ako jablko. 70 % Európanov sa obáva prítomnosti pesticídov v ovocí a zelenine a keby mali možnosť nakupovali by radšej z overeného zdroja. Ako je to s Vami? Aké ovocie a zeleninu doprajete svojím deťom? Najviacej pesticídov v sebe akumulujú najčastejšie nakupované jablká. V ovocí sa nachádza viac pesticídov ako v zelenine.
Prečo by ma mali pesticídy zaujímať?
Pesticídy vo vode a potravinách predstavujú veľkú chemickú záťaž nielen pre detský organizmus. Môžu spôsobovať celé množstvo ochorení medzi inými rakovinu, astmu, alzheimera, ale aj alergie. Pri výbere ovocia, či zeleniny zo skupiny „previnilcov“ radšej siahnite po bio kvalite alebo domácom produkte z overeného zdroja.
Ovocie a zelenina s najväčším obsahom pesticídov
Žijeme v globálnom svete, jeme potraviny, ktorých pôvod prehliadame. Na Slovensku sa v ostatnom období znížilo používanie pesticídov, rovnako ako ubúda poľnohospodárskej produkcie. Dovážame už takmer všetko a netušíme, aké požiadavky na kvalitu pôdy a pestovania platia v krajine pôvodu nami kupovaného ovocia alebo zeleniny. V zozname krajín, kde sa používa najviacej pesticídov vedie Kostarika, Kolumbia a Holandsko. Slovensko je na 15. mieste.
Jablká sú z Talianska, paradajky z Maroka. Dôležité je, že sú dostupné celoročne. Jahody si chceme kúpiť v decembri a tomu sa prispôsobuje aj ponuka obchodníkov, ktorí za pomoci chémie robia divy. Zvykli sme si, že ovocie nemá vôňu, v jablku nie je červík a jahoda chutí podobne ako kaleráb.
Podľa EWG, ktorá každoročne vydáva zoznam ovocia a zeleniny v ktorých sa nachádza najviacej pesticídov sú najväčšou hrozbou jablká, jahody a hrozno. Prvá desiatka najškodlivejšieho ovocia a zeleniny vyzerá nasledovne
- Jablká
- Jahody
- Hrozno
- Stonkový zeler
- Broskyne
- Špenát
- Červená paprika
- Nektarinky
- Šalátové uhorky
- Cherry paradajky strapcové
Najčistejšie ovocie a zelenina
Medzi najčistejšie potraviny patrí avokádo, kukurica alebo ananás. Pri týchto potravinách sa obávať nemusíte, ale aj tak si radšej preverte z akej krajiny sa k nám dovážajú.
- Avokádo
- Kukurica
- Ananás
- Hrášok
- Cibuľa
- Špargľa
- Mango
- Papája
- Kiwi
- Baklažán
- Grapefruit
Slovenské potraviny sú čistejšie
Podľa prieskumov ŠVPS SR (v roku 2011 sa analyzovalo cca 600 vzoriek potravín) je na Slovensku vypestované ovocie a zelenina zatiaľ najčistejšie a nebezpečné reziduá pesticídov boli objavené „len“ v 25% prípadoch. Horšie sú na tom potraviny z EÚ, kde bolo kontaminovaných 55% testovaných vzoriek. Najnebezpečnejšie sú potraviny dovážané z tretieho sveta, kontaminovaných bolo cca 65% testovaných potravín.
Ako sa chrániť pred pesticídmi?
Pesticídy sú všade, no napriek tomu môžete ich vplyv obmedziť.
- Nakupujte potraviny z overeného zdroja - nemusí to byť nutne BIO. Domáce paradajky môžu byť lepšie a lacnejšie, ako tie z BIO obchodu. Uspokojte sa so sezónnou zeleninou a ovocím. Netrvajte na tom, že musíte mať vždy a všetko. Niekedy si kladiem otázku ako mohli prežiť naši rodičia - paradajky, šalát a iné dnes už bežné plody jednoducho v zime nejedli. Kapustu mal zato v sude naloženú takmer každý a v pivniciach sa hromadili bedničky s pieskom v ktorom skladovala koreňová zelenina.
- Filtrujte si doma vodu - významným zdrojom pesticídov je voda, ktorú každodenne pijeme.
- Nepoužívajte repelenty s obsahom DEET - je to veľmi nebezpečná látka. Na likvidáciu komárov môžete použiť napríklad škoricový olej.