Pohánka je chutná, zdravá obilnina, ktorá sa často označuje ako základ racionálnej stravy. Práve to je dôvod prečo je mnohými stravníkmi aj zaznávaná – všetko, čo je príliš zdravé nemôže byť príliš dobré. Máte pravdu, údené to nie je, ale stačí jej dať aspoň jednu šancu a presvedčí Vás svojou príjemnou chuťou. Pohánka je významným zdrojom rutínu, ktorý pomáha pri prevencii kŕčových žíl, hemoroidov a iných problémov s cievami. Posilňuje imunitu a je vhodná pre detoxikácii. Uvaríte ju rýchlo a jednoducho.
Čo potrebujeme?
- 1 šálka pohánky
- 1 cuketa
- 6 sušených paradajok
- 8 vlašských orechov
- 4 strúčiky cesnaku
- olej
- grilovacie korenie a soľ
- ľadový šalát ako prílohu
Čas prípravy: 30 min
Postup
Pohánku premyjeme a dáme variť do slanej vody v pomere 1:1. Hrniec neprikrývame, pohánku varíme 3 – 5 min. Potom ju odstavíme a necháme 20 min postáť vo vode. Vodu nezlievame.
Na panvici rozpálime olej do ktorého pretlačíme cesnak. Opekáme do zlata spolu s trochou grilovacieho korenia. Postupne pridáme sušené paradajky, orechy a nakoniec cuketu pokrájanú na kocky. Cuketu opekáme len chvíľu, aby sa v nej zachovalo, čo najviacej výživných látok.
Nakoniec pridáme uvarenú pohánku a večera je hotová. Podávame s ľadovým šalátom. Dobrú chuť.
dobre