Medvedí cesnak je asi prvou jarnou bylinkou, ktorú môžete konzumovať v surovom svave a použiť ju aj na prípravu chutných jedál. Táto rastlina vytvára počas skorej jari vo vlhkej pôde pod stromami zelené koberce, ktoré rozvoniavajú svojou typickou arómou.
Medvedí cesnak rastie počas dvoch mesiacov v roku, začína spravidla koncom marca. Okrem kulinárskeho využitia má medvedí cesnak aj významné liečivé účinky.
Liečivé účinky medvedieho cesnaku
- Pôsobí proti baktériám a vírusom.
- V surovom stave pôsobí ako prírodné antibiotikum.
- Prečisťuje krv - podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela.
- Potláča tvorbu cholesterolu v krvi.
- Stimuluje činnosť žalúdka, upravuje mikroflóru hrubého a podporuje vylučovanie žlče do dvanástnika.
- Zmierňuje kŕče.
- Zlepšuje prietok krvi v cievach a je vhodný pri hrozbe trombózy, ale aj pri bolestivých kŕčových žilách.
Zber medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak začíname zbierať v marci, keď sa v mokrých lesoch začínajú objavovať prvé zelené lístky tejto vzácnej byliny. Cesnak zbierame pred tým, ako zakvitne. Toto obdobie trvá približne dva mesiace.
Recepty z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak môžete použiť do nátierok, omáčok alebo ho len tak surový nakrájajte do obľúbeného šalátu, či polievky. Skvele chutí aj na obyčajnom chlebe s cottage cheesom. Pokiaľ sa chcete púšťať do varenia vyskúšajte recept na pesto z medvedieho cesnaku, nátierku alebo skvelú jarnú polievku.
Uskladnenie medvedieho cesnaku nie je nijako náročné. Po zbere je vhodné ho umiestniť do vázičky z vodou aby nezvädol. Medvedí cesnak si svoje účinky veľmi dobre uchováva ako mrazený, no sušenie mu veľmi neprospieva.
Medvedí cesnak je proste liek na všetko … ja keď sa hocikedy necítim dobre tak si dám cesnak a tie účinky a zlepšenie stavu sú fakt zázračné.