Letná bomba a klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnom dedinskom stole – slivkové gule zo zemiakového cesta. Recept som trochu pozmenila na zdravšiu alternatívu bez cukru a bielej múky. Výsledok na zož***tie, veď vyskúšajte.
Recept na slivkové gule
- 1 kg zemiaky
- 1 vajce
- 250-300g polohrubej múky - ja som použila celozrnnú pšeničnú a špaldovú
- 10 - 12 zrelých sliviek
- soľ
- mak podľa chuti
- javorový alebo agáve sirup, prípadne med
Slivkové gule zo zemiakového cesta
Zemiaky uvaríme a necháme vychladnúť (varím deň vopred). Keď sú studené, ošúpeme a postrúhame ich na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, soľ a múku – spoločne premiešame a vo veľkej mise vymiesime vláčne cesto.
Cesto na slivkové gule
Cesto rozvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a nakrájame na štvorce cca 10 x 10 cm, tak aby sa do nich dala zabaliť celá slivka. Cesto by malo byť vláčne, nemalo by sa trhať, rozpadávať, ani lepiť.
Odkôstkované slivky zabalíme do cesta a tvarujeme cestové gule. Keď sú gule pripravené, vložíme ich do vriacej, slanej vody a varíme, kým nevyplávajú na hladinu. Zo zvyšného cesta môžeme urobiť šúľance. Podávame s makom a sirupom alebo kakaom, či tvarohom. Dobrú chuť 🙂
Chutné recepty mailom?
Odber noviniek