Veľmi chutný recept pre všetkých milovníkov tekvice Hokkaido. Spravte si aj vy tekvicovú jeseň. Tekvičky Hokkaido majú veľa betakaroténu a minerálov. Svojím zložením sú vhodné aj pre diabetikov. Táto sladká pochúťka sa do našich končín dostala z Japonska. Tekvice sú nenáročné na pestovanie, aj keď treba povedať, že záhrade zaberú pomerne dosť miesta.
Čo potrebujeme na 4 porcie?
- 1 stredne veľkú tekvicu Hokkaido
- 5 strúčikov cesnaku
- 70 g domácej slaniny - vegoši ostanú pri olivovom oleji
- sušenú bazalku
- 1 kyslú smotanu
- 200 g údeného oštiepku
- 400 g čerstvých alebo 3 - 4 hrste sušených húb
- 3 pl čerstvých brusníc
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- soľ
- Čas prípravy 30 min + 50 min pečenie
Postup
Tekvicu prekrojíme, vyberieme stred a ošúpeme vonkajšiu šupku. Tekvicu potom umyjeme a nakrájame na kocky asi 2 x 2 cm. Slaninu nakrájame na drobné kocky, ktoré hodíme na rozpálenú panvicu – opekáme do skla. Keď je slanina opečená pridáme pokrájanú cibuľu a opekáme ďalej. Pridáme huby a panvicu podlejeme vodou alebo bujónom.
Huby dusíme asi 15 minút a následne pridáme tekvicu a znovu 10 min podusíme. Do takejto zmesi potom vmiešame pretlačený cesnak a brusnice. Zmes vložíme do zapekacej misy. V menšej miske rozmiešame smotanu, vajce a postrúhaný syr. Nakoniec pridáme bazalku a jednu hrsť brusníc.
Takto pripravenú zálievku rovnomerne rozlejeme na dusené tekvice. Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 50 min pri 180 °C. Podávame posypané čerstvými brusnicami. Ako príloha sa asi najviac hodia zemiaky. Dobrú chuť.