ŽENEVA – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala odporúčanie ohľadne nadmernej konzumácie cukrov. Podľa tohto odporúčania by mali cukry tvoriť iba 10% celkového denného príjmu energie.
Zníženie príjmu cukrov na 5% celkového denného, energetického príjmu podľa WHO prináša výrazné zlepšenie celkovej zdravotnej kondície.
Koľko cukrov konzumujeme?
V roku 1700 človek priemerne vo svete skonzumoval okolo 1,8 kg cukru za rok. V roku 1800 to už bolo 8 kg ročne. V roku 1900 sme priemerne vo svete konzumovali 40 kg cukru ročne.
Priemerný Čech skonzumuje 36 kg a priemerný Američan viac ako 50 kg cukru ročne. Na Slovensku sa spotreba cukru na osobu znižuje od roku 1990, kedy sme konzumovali rekordných 42 kg cukru na osobu ročne.
Viete koľko cukru denne skonzumujete? Veľké množstvo cukrov konzumovaných v dnešnej dobe je skrytých v nápojoch a polotovaroch, ktoré sa na prvý pohľad ani nejavia ako sladké. Aj niektoré detské potraviny, sú doslova nabité škodlivým cukrom. Ak si nesladíte kávu alebo čaj, ale pravidelne sa stravujete vo fast food podnikoch je veľmi pravdepodobné, že vaše telo je presladené.
Jedna polievková lyžica kečupu napríklad obsahuje 4 gramy cukru (jednu čajovú lyžicu cukru). Jediná plechovka colového alebo iného sladeného sódového nápoja spravidla obsahuje 40 gramov – 10 čajových lyžičiek cukru.
Slovenský cukrovarnícky spolok varuje pred nadmernou konzumáciou sladených a ochutených nápojov. Pri popíjaní sladkých nápojov vzniká riziko nekontrolovateľného príjmu skrytých cukrov, pričom sa často jedná o alternatívne sladidlá ako glukózovo-fruktózový sirup, ktorý je lacnejší ako repný cukor. Je známe, že umelé sladidlá, ako fruktóza vyvolávajú v tele pocit hladu, čo vedie k ďalšiemu príjmu zbytočných kalórií.
Nadmerná konzumácia cukru vedie k zvýšenému výskytu obezity, zubného kazu a hypertenzie u dospelých a čoraz častejšie aj u detí. Stomatológovia varujú pred konzumáciou sladených nápojov u detí mladších ako 3 roky z dôvodu narastajúceho výskytu zubného kazu v tejto vekovej skupine.
Cukor nie je dobrý, ale sú aj horšie sladidlá
Obľúbenou a hlavne lacnejšou náhradou cukru sú umelé sladidlá, ako napríklad glukózovo-fruktózový sirup. Pokiaľ takéto sladidlo zbadáte na obale mali by ste vedieť, že sa nejedná o potravinu valnej kvality. Toto sladidlo dnes nájdete takmer všade. Je vyrobené z kukurice a zodpovedá za mnohé neduhy v ľudskom organizme. Práve syntetická fruktóza je častou príčinou hypertenzie, obezity, porúch obličiek, chronických zápalov v organizme ale aj porúch pečene, či zvýšeného rizika infarktu.
Jediným východiskom z tejto „sladkej situácie“ je eliminácia spotreby polotovarov. Naučte sa čítať etikety na výrobkoch. Pokiaľ nakupujete len základné potraviny a vyhýbate sa potravinám „s príchuťou“, pečiete si doma chlieb a nekupujete pootovary a vedome sa doma nedopujete cukrom, sladkosťami, či sladenými nápojmi, je veľmi pravdepodobné, že vaša spotreba skrytých cukrov je minimálna.
Ako prežiť bez cukrov?
Cukor je návyková dobrota, ktorej po stáročia nevieme odolať. Namiesto obyčajného cukru však môžeme použiť javorový sirup, med, stéviu, či agáve sirup. Do varenia a pečenia vždy pridajte menej cukru, ako je písané v recepte. Nezjedzte na posedenie celú čokoládu, ale len jednu tabuľku. Uvidíte, že časom si na nové množstvá zvyknete a kupované polotovary sa vám budú zdať presladené.
Zdroj: WHO, Slovenský cukrovarnícky spolok
100 krat like … hovoris mi z duse Lindus….tymto pozdravujem celu moju rodinu ktora si mysli ze moje dieta pri mne nesmierne trpi ked mu nedavam sladkosti a uz vobec nie ziadne kupovane so zlozenim malimi pismenkami na 15 riadkov…
Pingback: 6 pilierov detskej imunity: ako ju správne podporiť
Agave sirup je sama fruktoza a v mede a javorovom sirupe je tiez kopa cukru, to je dost absurdna rada na obmedzovanie cukru. Zit bez cukru sa da, aj ked prvych par tyzdnov je tazke prekonat zavislost na tejto droge