Tento receptík som sa rozhodla robiť, keď ma trápila silná nádcha a kašeľ – s varením odišli sople a ustal kašeľ. Odporúčam všetkým chorošom. Chilli má silné antibakteriálne účinky. Vraj zlikviduje až 75 % baktérií – našej kuchyni by nemajo chýbať. Ako si poradiť s úrodou chilli papričiek? Fotky sú pracovné – pri práci so šťipľavinou nebol na umenie čas. Zdravý recept, ktorý nie je pre deti.
Čo porebujeme?
- 500 g ľubovoľných chilli papričiek - čím červenšie, tým zrelšie a štipľavejšie
- 1 veľká cibuľa
- 15 strúčikov cesnaku
- čierne korenie
- olivový olej
- nálev: 750 ml vody, 250 ml octu, 20 g soli, 60 g cukru
Postup
Rodinu a hlavne deti vyžente z kuchyne. AK nerobíte v rukaviciach, ruky vás budú štípať ešte aj nasledujúci deň. Cibuľu pokrájame na drobno a opražíme na oleji. Keď je tak akurát, pridáme pokrájané chilli a zasypeme trochou čierneho korenia. Pridáme celé strúčiky cesnaku. Keď sa kuchyňou začne šíriť špecifická aróma, zmes odstavíme a naplníme ju do pohárikov.
Pripravíme si nálev: do vriacej vody nasypeme cukor a soľ. Necháme ich rozpustiť. Potom pridáme ocot. Teplým nálevom. min 80 °C zalejeme vopred naplnené poháriky. Sterilizujeme na 80 °C cca 20 min. Necháme vychladnúť obrátené viečkom dole.
Podávame k mäsovým dobrotám a iným výmyslom ako špecialitku. Dobrú chuť.