Bez raňajok mám pokazený deň. Ranná kaša sa pre nás stala absolútnym, rodinným rituálom (chlieb nemá šancu). Mnohí rodičia žíjú v ilúzii, že ich dieťa nepotrebuje raňajky, pretože sa naje v škôlke. Iní raňajky zveria do rúk školským automatom alebo bufetárke v umastenej zástere.

Príprava kaše pritom netrvá dlhšie, ako nájdenie toho správneho outfitu v šatníku – mimochodom, obidve záležitosti môžete začať riešiť už večer. Napríklad si namočíte oriešky a semienka.
O tom, že ovsené vločky sú veľmi zdravé vieme všetci (vláknina, vitamíny, minerály, bla, bla …). Skutočnou výzvou ale ostáva, ako malých nezbedníkov presvedčiť, že je to dobrý nápad. Ideálne je dieťa na vločky priviknúť od malička a s týmto návykom vydržať čo najdlhšie. Ešte lepšie je, keď kašu raňajkuje celá rodina – čo najčastejšie.
Čo potrebujeme?
- dve hrste ovsených vločiek
- trochu pšeničných otrúb
- raw kakaový prášok
- 1/2 banánu
- 2-3 lyžice bieleho jogurtu
- slnečnicové, ľanové a sézamové semienka - večer namočíme do vody
- 2-3 vlašské orechy alebo mandle - večer namočíme do vody
- med a škorica
- 1/2 jablka
- 1 čl. rybí olej
môžme pridať aj
- sezónne ovocie - čierne ríbezle, jahody, pomaranče, čerešne, čokoľvek
- klíčky mungo alebo naklíčená žerucha
- goji - večer namočíme do vody
Postup
Vločky nasypeme do misky a zalejeme vriacou vodou (nesmú plávať) a zatiaľ si dáme (tak ako každé ráno) studenú sprchu (hahaha …). Asi o 15 min popri obliekaní dieťaťa pridáme otruby, banán, jogurt, kakao, med a škoricu. Pomliagame a premiešame, čím vytvoríme základ do ktorého pridávame nakrájené jabĺčko, olej, oriešky a semienka.
Podľa toho, čo máme v špajzi môžeme pridať rôzne klíčky, ovocie alebo vopred namočnené goji. Takáto kaša je vhodná pre deti od cca 2-3 rokov. Jej predchodcom môžu byť rôzne (polo)mixované variácie primerané danému veku. Vyhýbajte sa lupienkom, guličkám, macíkom a iným akože cereáliám, ktoré o vláknine ani nepočuli.
Mňam, niečo podobné robím sebe a teraz som začala aj môjmu 14-mesačnému synovi. Akurát jemu to ešte zomeliem v mixeri a je to taká kaša. Keď tam pridám aj piškoty, tak to chutí ako presnidávka.
Najradšej mám vločky z LIDLa, tie sú rýchlo mäkké a nemusia variť.
Zatial to synovi chutí. Samozrejme stále tam tie vločky nesmú cítiť až moc… viac tam cíti sezónne ovocie.
Niečo podobné robím aj z pohánky, akurát tu musím variť. Ale,keď ju uvarenú rozmixujem, je to tiež hladká kaša a už pridávam čo mám doma.
Naprosto suhlasim, cela nasa rodina vratane 20 mesacnych dvojcat ranajkuje ovsenu kasu s mliekom, semienkami, orieskami, bananom a jablckom ( deti viac obmedzene co sa tyka orieskov). Chuti nam to vsetkym, kasu nijak nesladime, len ovocim a mali su na to zvyknuti, takze to nebudeme menit 🙂