Klasický slovenský a dokonca aj zdravý recept. Hŕstková polievka je zdroj rastlinných bielkovín, mali byť neoddeliteľnou súčasťou našich jedálničkov. Ideálne je, ak si na ne od malička zvykajú aj deťúrence.
Čo potrebujeme?
- 400 g hŕstky - vopred namočíme aspoň na 4h
- 100 g jačmenné krúpy ideálne nedrvené
- 1 veľká cibuľa
- 3-4 zemiaky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 pl oleja
- majorán a červená paprika
- zeleninový vývar
- príprava: 1h
Postup
Na oleji opečieme na drobno nakrájanú cibuľku. pridáne trochu červenej papriky a majoránu. Keď zmes začne rozvoniavať pridáme zemiaky a zalejeme ich zeleninovým vývarom. Keď sú zemiaky takmer uvarené pridáme uvarené krúpy a hŕstku – varím ich oddelene v tlakovom hrnci 30 min, potom premyjem studenou vodou (robím to pretože premývaním sa strukoviny zbavia látok z ktorých nadúva a polievka je vhodná aj pre deti). Pridáme pretlačený cesnak a spoločne povaríme kým zemiaky nezmäknú. Podávame s domácim chlebíkom.
Dobrú chuť
Kuk