Jednoduchá, zdravá a chutná polievka nie len pre najmenších jedákov. Kaleráb je významným zdrojom fytochemikálií s protirakovinovým účinkom. V jednej múdrej knihe som čítala, že kaleráb by mal byť pravidelne súčasťou detského menu. Polievka výborne chutí s nastrúhaným syrom. Odporúčam.
Čo potrebujeme?
- 1/2 šálky pšena
- 1-2 kaleráby
- 1 cibuľa
- olej
- rasca
- zeleninový vývar
- soľ alebo tvrdý syr na dochutenie
- čas prípravy: 25 min
Postup
Pšeno premyjeme a dáme variť do osobitného hrnca. Keď je uvarené, premyjeme ho ešte raz a použijeme na zahustenie polievky.
Umytú cibuľu nakrájame nadrobno a popražíme do zlata na malom množstve oleja.
Kaleráb olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle alebo ho jednoducho nasekáme v kuchynskom robote.
Keď je cibuľka opražená, pridáme strúhaný kaleráb a rascu. Chvíľu ho opekáme na miernom ohni. Asi po 5 min zmes podlejeme zeleninovým vývarom a necháme polievku zovrieť. Kaleráb zbytočne neprevárame aby sa v ňom zachovalo, čo najviacej živín.
Polievku zahustíme pšenom a dochutíme strúhaným syrom – môžeme podávať hladošom. Dobrú chuť.
Zdroj: Igor Bukovský – Hneď to bude anjelik