Toto chcem a toto nie! Detský vzdor voči všetkému zdravému potrápi nejednu maminu. Dlho som si lámala hlavu ako do malého výmyselníka dostať pšeno. Napokon som objavila pšenové šúľance. Je to taký sladký kompromis – poteší aj dospelého, najmä ak ste sa práve vrátili z výletu alebo behania.
Pšeno inak lúpané proso má vysoký obsah železa. Neobsahuje lepok, je teda vhodné pre celiatikov. Je ľahko stráviteľné, chutné a jednoduché na prípravu. Pri varení myslite na to, že jeho obsah sa vo vode zdvojnásobí.
Čo potrebujeme?
- 1 šálka pšena
- 1/2 šálky špaldovej múky
- 2 lyžice javorového sirupu
- štipka soli
- domáci brusnicový kompót
- 1 tvaroh
- čas prípravy: 35 min
Ako správne variť pšeno
Umyté pšeno dáme do misky a zalejeme vriacou vodou, ktorú premiešame. Voda sa sfarbí na bielo. Tento postup opakujeme, až kým sa voda počas premývania neprestane farbiť. Premyté pšeno dáme do hrnca a zalejeme posolenou vodou v pomere 1:1. Hrniec neprikrývame a vodu necháme vyvrieť (nie pripáliť) – keď v hrnci nie je žiadna voda, pšeno je uvarené.
Postup
Uvarené, vychladnuté pšeno rozmixujeme na hladkú kašu. Pridáme štipku soli a jednu až dve lyžice javorového sirupu. Postupne pridávame špaldovú múku a vymiesime vláčne cesto.
Z cesta vymiesime dlhého hada, ktorého krájame na malé kocky. Tie potom rozvaľkáme na malé šúľance, ktoré hádžeme do vriacej vody. Varíme kým šúľance nevystúpia na hladinu – vtedy sú uvarené. Šúľance podávame s tvarohom, ozdobené brusnicami. Nie je potrebné pridávať cukor – o sladkú chuť sa už postaral javorový sirup. Dobrú chuť.
Tak tento recept musim skúsiť, špaldová muka je skvelá, potom napíšem ako chutilo 😀
Dnes boli k obedu. Dala som namiesto javor.sirupu agave a kedze to bolo strasne lepive, pridala som okrem spald.muky aj krupicu. A veru dobrotka to bola. Len teda mnozstvo muky bolo min. 2nasobne.